This will become available in German soon
Veetransporten Turkije op agenda in Brussel
Op 12 december 2012 heeft Eyes on Animals samen met Animal Welfare Foundation en Compassion in World Farming overleg gehad met de Europese Commissie. We hebben om stappen gevraagd om een einde te maken aan het dierenleed van dieren die worden vervoerd vanuit de EU naar Turkije en verder. Er waren 10 afgevaardigden van de EU, Sanco van Legal Affairs, de Food and Veterinarian Office (FVO) en twee afgevaardigden van de European Livestock and Meat Trading Union. De Europese Commissie heeft het volgende toegezegd: * Er komt een ontmoeting met de Hongaarse en Bulgaarse autoriteiten waarin wordt aangedrongen op strengere controles van veetransporten. * De EC gaat in overleg met het Ministerie van Landbouw in Ankara, Turkije om te kijken hoe de lange wachttijden aan de grens kunnen worden gereduceerd en hoe zij effectiever kunnen communiceren over de Turkse importeisen. * De EC zal Ankara laten weten dat de EU de bouw van een stal aan de grens zal ondersteunen. Lees meer.
Litouwen stopt export van levend vee naar Turkije
Met veel van de door ons in 2011 geïnspecteerde veetrucks uit Litouwen bleek inderdaad van alles mis te zijn. We stuurden herhaaldelijk rapporten naar de Litouwse autoriteiten om hen te wijzen op het dierenleed waarvan wij getuige waren aan de grens. Geweldig nieuws! Litouwen heeft eind 2011 besloten om export van levende dieren naar Turkije te verbieden!
Verbeteringen bij Compaxo varkensslachthuis
Bij een inspectie bij varkensslachterij Compaxo in december heeft Eyes on Animals gezien dat zij ons eerdere advies hebben opgevolgd om de voorzieningen voor eindlijners te verbeteren. Dit zijn varkens die fit genoeg zijn om legaal getransporteerd te worden, maar in lichte mate ziek of gewond zijn. Ze worden in aparte hokken gehouden in het slachthuis en worden normaal gesproken alleen geslacht op het eind van de dag om elk risico op besmetting van de slachtlijn te voorkomen. Compaxo heeft nu vloerverwarming (van 20°C) geïnstalleerd, maar verschaft ook ‘afleiding’, zoals een hangende bal.
Drie trainingen Belgische snelwegpolitie
Training en bewustwording van wetgeving en dierenwelzijn door heel Europa is een belangrijk onderdeel van ons werk. Eyes on Animals heeft in 2011 drie trainingen verzorgd voor de Belgische politie over EU 1/2005, de wetgeving voor bescherming van dierenwelzijn tijdens transport. Ook officiële Belgische vee-inspecteurs waren van de partij. Zij waren net als de politie zeer enthousiast. Dertig politiemensen volgden de training. Tijdens de training werden twintig veetransportwagens geïnspecteerd. Het merendeel ontving een boete en moesten een aantal van de dieren overladen naar een tweede truck. Zie een overzicht van alle onze trainingen aan Belgische politie gedurende de jaren.
Vermindering van dierenleed op paardenmarkt Hedel
- In november 2011 heeft Eyes on Animals opnieuw de jaarlijkse paardenmarkt in Hedel bezocht. Sinds de vreselijke misstanden die onze inspecteurs in 2010 hebben geconstateerd, hebben wij enkel malen overlegd met de managers van de paardenmarkt en de overheid over verbeteringen. De markt is nog niet perfect, maar de dieren zijn er wel op vooruit gegaan: • De paarden en pony’s krijgen nu water, hooi en stro tot hun beschikking. •De touwen waarmee de dieren worden vastgezet zijn langer, zodat zij kunnen liggen en het hooi op de grond kunnen eten. •Overheidsinspecteurs die voorheen ’s avonds niet aanwezig waren zijn nu van begin tot eind aanwezig.• Veeartsen zijn aanwezig om de gezondheid van de dieren te controleren.• Boetes worden gegeven voor overtredingen van transporteurs. •Slaan en hardhandige behandeling van de dieren werd voorheen veelvuldig waargenomen. Dit jaar was dit niet aan de orde dankzij de aanwezigheid van toezichthouders in uniform.•Het laden van de dieren wordt gecontroleerd. •Transportwagens die niet aan de wettelijke voorschriften voldoen, worden geweigerd. Zie ook dit artikel op Omroep Brabant en dit artikel.
Meer stahoogte voor runderen op transport
In 2009 en 2010 heeft Eyes on Animals de autoriteiten verschillende inspectierapporten gestuurd waarin bleek dat runderen in dubbeldekswagens ernstig lijden omdat zij niet genoeg stahoogte hadden. Ze krijgen blauwe plekken op de rug en hebben moeite met staan. De Nederlandse overheid heeft in mei 2011 eindelijk een wet aangenomen die voorschrijft dat dieren op weg naar het slachthuis alleen op een ééndekstruck mogen worden ingeladen. Ook is nu wettelijk vastgelegd dat de dieren tenminste 25 cm stahoogte vanaf de kruin van hun kop tot het plafond tot hun beschikking hebben. Zie dit artikel.
Aandacht voor welzijn van EU-dieren tijdens transport naar Turkije
Ons onderzoek en onze lobby voor de vreselijke dierenwelzijnsproblemen aan de grens met Turkije, heeft geleid tot aandacht van TV, dagbladen en radio in heel Europa en Turkije. Daarnaast zijn de lidstaten, de Europese Commissie en de Turkse overheid bij elkaar gekomen om de problematiek te bespreken en zijn er boetes uitgedeeld. De sector heeft zelf ook actie ondernomen, zoals het ontslaan van wrede chauffeurs en investeren in voldoende rusttijden- en plaatsen. Petline en de quarantainestallen aan de grens zijn uitgebreid om de dieren betere accommodatie te bieden. Er is bijvoorbeeld voor schaduw voor schapen gezorgd.
Strengere eisen in NL voor watersystemen lange-afstandstrucks
Lange tijd werden waterspenen geaccepteerd als een goed systeem om volwassen vee te voorzien van water tijdens lange-afstandstransporten. Met ons inspectiemateriaal hebben we de Nederlandse autoriteiten ervan kunnen overtuigen dat met deze systemen niet alle dieren voldoende water krijgen. Per 1 november 2011 worden in Nederland veetransportwagens die enkel waterspenen hebben afgekeurd voor lange-afstandstransporten. De dieren mogen voortaan alleen nog vervoerd worden in transportwagens voorzien van brede waterbakken.
Aandacht voor het lijden van dieren tijdens rituele slacht
We hebben meegewerkt aan het onderzoek van het wetenschappelijk onderzoeksinstituut The Nicolaas G. Pierson Foundation naar het lijden van dieren tijdens rituele slacht. Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van de Partij voor de Dieren in Nederland voor hun campagne voor een verbod op rituele slacht in Nederland. Het verbod werd niet aangenomen, maar de Landbouwminister stelt wel strengere maatregelen in en supervisie voor deze wijze van slachten. Belangrijk is dat nu miljoenen Nederlanders begrjipen wat de Halal- en Kosherlabels inhouden. Zie archief.
Aandacht voor de tekortkomingen in sanctioneringssystemen
Ons in mei gepubliceerd rapport dat we samen met de WSPA hebben opgesteld, ‘Zwaktes in het geldsanctiesysteem diertransporten’ heeft goede resultaten gehad. De Europese Commissie heeft er aandacht aan besteed. Sindsdien heeft Nederland een bureau geopend om openstaande boetes te innen van buitenlandse veetransporteurs,die de wetgeving hebben overtreden. Frankrijk herziet zijn sanctioneringssysteem, zodat alle overtredingen van de EU-wetgeving beboet kunnen worden. Hongarije heeft haar boetes verhoogd.
Kippen lijden minder op Poolse markt
Op een Poolse markt is Eyes on Animals erin geslaagd om steeds meer kippen(ver)kopers ervan te overtuigen kartonnen dozen in plaats van netten te gebruiken bij het verhandelen en vervoeren van kippen. In die netten kwamen de poten en snavels van de kippen vast te zitten en ze trapten op elkaar tijdens het vervoer. Een vrijwilliger die in Polen woont, Anna, licht verkopers en kopers op de markt voor dat ze beter kartonnen dozen kunnen gebruiken. Ze deelt dozen uit met een sticker met de tekst ‘Levend wezen, wees voorzichtig’ in het Pools.
Kundiger dankzij cursus varkensgedrag
Eind augustus hebben twee van onze vaste inspecteurs deelgenomen aan een cursus over varkensgedrag. Deze werd verzorgd door een Nederlandse varkensveearts en biologische boer, ook wel bekend als de ‘varkensfluisteraar’. Onze inspecteurs hebben meer inzicht gekregen in gedragssignalen van varkens. Ze hebben ook geleerd welke maatregelen genomen kunnen worden bij stresssignalen. Deze kennis vergroot onze invloed in het veld en is nuttig tijdens de bijeenkomsten met boeren en de vee-industrie.
Kamervragen & ons onderzoek misstanden veetransport: acties!
Verschillende inspectierapporten over misstanden tijdens lange-afstandstransporten van Keus en
Mollink hebben eind april 2011 geleid tot Kamervragen, een TV-uitzending op Uitgesproken VARA en een NVWA-onderzoek naar deze transporteur en boetes. Zie ook dit artikel. Tijdens een spoeddebat in de Kamer is inspectiemateriaal ook gebruikt om een motie van de Partij voor de Dieren te ondersteunen: dat controle op veetransporten weer terug moet naar de overheid, een belangrijke wens van Eyes on Animals! Ook heeft Eyes on Animals gepraat met Keus en Mollink. In juli heeft de transporteur bekendgemaakt in Roemenie een ‘tussenstation’ te openen, waar dieren die op weg zijn naar Turkije kunnen worden uitgeladen om te rusten, te eten en te drinken. Zie artikel.