GOED NIEUWSBRIEF - DECEMBER 2016

Beste donateurs en vrienden,

We hebben veel goed nieuws voor u. Laten we beginnen met Turkije waar we net vandaan komen:

1e slachterij in Turkije start met verdoving runderen!

In Turkse slachterijen worden runderen met een kantelvloer omgegooid, vervolgens levend aan één poot omhoog gehesen en daarna bij volle bewustzijn de keel doorgesneden. Sinds 2013 zijn wij hard bezig om een einde te maken aan deze afschuwelijke lijdensweg. We hebben al vele praktische verbeteringen bereikt, maar het toepassen van verdoving bleef taboe. Totdat recent de 1e slachterij in Turkije is overstapt naar verdoving: een grote doorbraak! Lees hier meer over ons bezoek aan de slachterij en bekijk hieronder het verslag van Lesley, de directeur van Eyes on Animals die net uit het slachthuis komt.


Turks bedrijf ontwikkelt 1e fixatiebox zonder wrede kantelvloer

Ook hebben we Helmaks, een grote Turkse producent van slachthuisapparatuur, ervan weten te overtuigen dat de boxen met kantelvloeren extreem veel dierenleed veroorzaken. Eind 2015 stopten ze daarom volledig met de verkoop van deze boxen en onlangs hebben ze de eerste box ontwikkeld zonder kantelvloer, zodat runderen rechtop kunnen blijven staan en ze veel pijn en stress bespaard blijft. Lees meer

Forse boetes voor veetransporten dankzij politietrainingen


Samen met de Poolse snelwegpolitie hebben wij de afgelopen maanden vele veetransporten gecontroleerd en beboet. In één truck zaten de varkens letterlijk boven op elkaar gepropt. Ook zagen we een pluimveetransport waarbij de kippen totaal verkleumd waren door de extreme kou en regen. Er was geen zeil om de kippen te beschermen en daarnaast waren vele kratten kapot waardoor kippen uit de kratten konden vallen. Samen met de politie hebben we de pluimveetransporteur een fikse boete opgelegd en opdracht gegeven om alle kratten op de truck te laten vervangen. Ook de varkenstransporteur kreeg  een fikse boete, onder andere voor de overbelading.

In totaal hebben we meer dan 10 veetransporten beboet. Onze trainingen aan de snelwegpolitie zijn ontzettend belangrijk. De controle van veetransporten moét beter - maar ons team kan niet overal zijn. Door onze kennis te verspreiden kunnen we ervoor zorgen dat agenten de motivatie en de handvaten krijgen om overtredende transporteurs te kunnen beboeten. Zodat uiteindelijk geen enkele transporteur - waar dan ook in Europa - nog het risico durft te nemen om dierenwelzijnswetten te overtreden! Bekijk hier de verslagen van onze politietrainingen.

EonA krijgt pluimvee-industrie in beweging!Stap voor stap lukt het ons om de pluimvee-industrie ervan te overtuigen dat de manier waarop legkippen gevangen worden, dieronvriendelijk is en anders moet. Na ons eerste cursus in april, hebben we afgelopen oktober een tweede cursus gegeven aan vangploeg Van den Broek. In beginsel waren we er niet zeker van of onze cursus serieus genomen zou worden. Maar we waren positief verrast: de jongens waren geïnteresseerd, dachten fanatiek met ons mee en droegen zelfs ideeën aan om het lijden van de dieren verder te verminderen. ’s Avonds hebben we kippen op de Zweedse manier gevangen, namelijk rechtop onder de borst, maximaal twee tegelijkertijd. De jongens waren erg onder de indruk van de rust in de stal bij het vangen.
 
De interesse naar de nieuwe vangmethode neemt enorm toe. Zo heeft ons overleg met Rondeel ertoe geleid dat de kippen in één van hun stallen niet op de reguliere manier gevangen worden, maar op de Zweedse manier. Ook wil de Dierenbescherming de Zweedse vangmethode in hun Beter Leven criteria opnemen. Tot slot gaan we binnenkort een cursus geven aan studenten van Hogeschool Dronten die een praktijkstal hebben met legkippen; de toekomstige boeren dus! Tijdens de cursus gaan we samen met de studenten 1000 kippen op de Zweedse manier vangen. Lees meer over onze cursus aan Van den Broek.

Sterke afname van dierenleed in Duitse slachterijEen slachterij in Duitsland heeft op ons advies diverse belangrijke dierenwelzijnsverbeteringen doorgevoerd. Zo is er een borstondersteuner geplaatst. Dit is een plaat onder de aanhanglijn, waardoor kippen - als ze met de poten in de haken worden gehangen - minder pijn en stress ervaren omdat ze ondersteund worden. Ook is er een kunststof plaat voor het elektrische waterbad bevestigd. Hierdoor is er minder kans dat kippen een pijnlijke elektrische pre- schok krijgen. Voor de varkens is de vloer van de drijfgang antislip gemaakt. Deze verbeteringen klinken wellicht klein, maar ze maken een groot verschil voor de duizenden dieren die er op jaarbasis worden geslacht. We blijven in contact met de slachterij om het lijden van de dieren verder te verminderen. Lees hier meer over ons bezoek aan de slachterij.

Wij zien met eigen ogen dat onze strategie de industrie in beweging krijgt. Wie had ooit gedacht dat runderen in Turkije verdoofd zouden worden? Of dat er verandering zou komen in de wrede manier waarop legkippen al tientallen jaren worden gevangen?  Wij zijn enorm dankbaar voor uw vertrouwen in onze strategie - en uw financiële steun om onze inspecties en trainingen mogelijk te maken. Dankzij úw steun hebben we het lijden van tienduizenden dieren snel en efficiënt kunnen verminderen.

Iedere extra donatie betekent dat wij nóg meer inspecties en trainingen kunnen doen. Want geld is momenteel onze enige beperking. Mogen wij op een extra donatie rekenen?


IBAN: NL73TRIO0212364219

Als u zich wilt uitschrijven voor deze nieuwsbrief klik hier