GOED NIEUWSBRIEF - OKTOBER 2016

Beste vrienden en donateurs,

De dieren hebben ons hard nodig. Daar worden wij bij iedere inspecties weer pijnlijk mee geconfronteerd. Successen – klein en groot – houden ons op de been. Ze hebben impact op het welzijn van dagelijks duizenden dieren. In deze nieuwsbrief delen wij graag met u de successen die wij – dankzij úw steun – hebben behaald.

Recente inspectiebeelden internationaal nieuws


Afgelopen zomer stond ons team opnieuw aan de Turks-Bulgaarse grens. We zagen verschillende dieren creperen in de truck, als gevolg van watergebrek, overbelading en de extreme hitte. Ook zagen we verschillende koeien aan boord bevallen. Bij één koe was een keizersnede noodzakelijk. Niet alleen het kalf stierf tijdens dit proces, ook de koe moest na de keizersnede gedood worden. Haar organen waren – door het harde trekken aan het kalf – beschadigd geraakt.

De schokkende beelden die we maakten zijn de hele wereld over gegaan. Ze waren onder andere te zien in Zweden, Noorwegen, Frankrijk, Ierland, Italië, Duitsland én Turkije. In Zweden waren de beelden ook op het journaal te zien. De Zweedse Minister van Landbouw gaf aan diep geschokt te zijn en de beelden op de eerstvolgende Ministersvergadering te zullen bespreken. Zweedse dierenartsen noemden het ‘een hel voor de dieren’. In Duitsland – waar vanuit deze zomer honderden hoog drachtige koeien naar Turkije zijn vervoerd – verscheen er vorige maand een uitgebreide documentaire over de misstanden aan de grens.

Bekijk hier de rapportage in de Zweedse media
Bekijk hier de rapportage op de Duitse televisiezender ARD
Bekijk hier een groot artikel op de Franse nieuwssite ‘Paris Match’
Bekijk hier een groot artikel op de Italiaanse nieuwssite ‘Corriere’
Bekijk hier een groot artikel op de Noorse nieuwszender ‘NRK’
Bekijk hier een artikel op de Turkse nieuwssite ‘Zözcü’
Bekijk hier een groot artikel op de Ierse nieuwssite ‘The Journal’

Dieronvriendelijke klapdeur-kratten verboden


Lange tijd werden voor het vangen en laden van legkippen kratten gebruikt met kleine klapdeuren. Tijdens onze inspecties zagen wij dat deze klapdeuren erg veel dierenleed veroorzaakten. Vleugels, koppen en poten kwamen vaak klem te zitten of werden zelfs verplet.  Sinds kort worden deze kratten door de Nederlandse autoriteiten niet meer toegestaan, omdat er een te groot risico is op verwondingen. Een concreet resultaat dus van onze inspecties én het overleg met de industrie en officiële autoriteiten!

Controle, officiële waarschuwing en dierenwelzijnscursus voor vangploeg


Afgelopen zomer inspecteerden we het vangen van legkippen in de buurt van Utrecht. De manier waarop de kippen werden behandeld, was diep en diep treurig. Een stapel kratten - vol met kippen - viel om en meerdere kippen raakten ernstig gewond. De kratten werden desondanks gewoon weer op de truck gezet. We stonden erop dat de gewonde kippen uit de krat werden gehaald. Na veel verzet, haalde de ploegleider één dode kip uit de kratten. Naar aanleiding van ons inspectierapport heeft de NVWA een controle uitgevoerd én een officiële waarschuwing gegeven. In tussentijd hebben we met directie van de vangploeg aan tafel gezeten en hebben we het bedrijf nogmaals geïnspecteerd. Ze hebben ons laten weten te willen verbeteren: ze staan open voor onze dierenwelzijnscursus en gaan aan de slag met het ontwikkelen van een dierenwelzijnsprotocol.

In het agrarische vakblad Boerderij schreven wij een blog over het vangen en laden van legkippen. Lees het blog hier.

Rondeel aan de slag met betere vangmethodeBegin 2017 gaat Rondeel de kippen in één van hun stallen op de Zweedse manier vangen. Bij deze vangmethode worden kippen rustig per twee onder de borst opgepakt en in de kratten gezet. Inspecteurs van Eyes on Animals zullen hierbij aanwezig zijn om instructies en advies te geven. Normaal gesproken worden kippen bij hun poten gegrepen en met vijf tegelijkertijd in kratten gepropt. De Zweedse vangmethode bespaart de kippen enorm veel stress en verwondingen. Rondeel liet weten dat de Zweedse vangmethode helemaal bij hun filosofie past. Lees meer

En verder...

- Heeft Hunland, één van Europa’s grootste veetransporteurs, op advies van Eyes on Animals de watersystemen voor runderen verbeterd. Ook ontwikkelden ze een telefoonapplicatie voor chauffeurs om het welzijn van de dieren tijdens transport te verbeteren en de beladingsgraad bij verschillende weersomstandigheden te kunnen bepalen.
- Hebben we ons jaarverslag uitgebracht.
- Publiceerden we samen met AWF|TSB een film en campagne over het transport van ongespeende kalveren. Verschillende landen overwegen nu om de lange afstand transporten van zulke jongen dieren te verbieden.
- Brachten we een bezoek aan het Bulgaarse transportbedrijf Pimk en publiceerden we twee films over de afschuwelijke omstandigheden waarin zij in 2015 en 2016 runderen naar Turkije vervoerd hebben. Lees meer
- Gaven we een presentatie aan 12 Turkse dierenartsen over de export van runderen naar Turkije en hoe het welzijn van runderen - op de boerderij en in slachterijen - verbeterd kan worden. Lees meer
- Waren wij in Brussel om input te geven aan richtlijnen die er worden ontwikkeld om  de naleving van transportregels te verbeteren. Lees meer

Blijft u ons alstublieft steunen, zodat wij bij de dieren kunnen zijn
en misstanden kunnen blijven documenteren, rapporteren én publiceren.
Samen kunnen we een groot verschil maken!


IBAN: NL73TRIO0212364219

Als u zich wilt uitschrijven voor deze nieuwsbrief klik hier