GOED NIEUWSBRIEF - SEPTEMBER 2015

Beste vrienden en donateurs,

Om het lijden van dieren te verminderen, inspecteren wij slachterijen, veemarkten en veetransporten. Want als wij het niet doen, doet niemand het. We zien afschuwelijke dingen, maar boeken ook resultaten. Dit geeft ons hoop. Dankzij uw steun kunnen wij er zijn voor de dieren, iedere dag weer!

In deze nieuwsbrief speciale aandacht voor de legkippen, dierenwelzijnsverbeteringen bij varkensslachterijen en de uitzending van Tros Radar vorige week maandag over onze succesvolle paardencampagne!

In actie voor 840 uitgelegde kippen


Afgelopen maand heeft Eyes on Animals de organisatie Rettet das Huhn geholpen om 840 uitgelegde kippen in Duitsland op een diervriendelijke manier te vangen en te laden.

De kippen werden rondom de vleugels opgepakt en met zijn twee├źn rechtop in de kratten gezet. De kippen waren heel rustig: een wereld van verschil met de reguliere vangmethode waarbij de kippen schreeuwen en in paniek alle kanten opvliegen.

De 840 kippen die wij hebben helpen inladen gaan gelukkig niet naar de slacht, maar mogen hun oude dag slijten bij verschillende dierenvrienden.

Eyes on Animals gaat zich er de komende jaren voor inzetten om deze diervriendelijke vangmethode  de standaard te maken voor legkippen. We zijn in discussie met de pluimvee-industrie en bezig met het maken van een brochure en voorlichtingsfilm voor kippenvangers.

Verplichte cursus kippenvangers


De manier waarop legkippen worden gevangen is meedogenloos. Ze worden aan hun poten vastgegrepen, hangen minutenlang ondersteboven en worden dan met velen tegelijk in kratten gepropt. Geplette ledematen, verwondingen, botbreuken: het is helaas de praktijk. Vaak moeten kippenvangers namelijk heel snel werken, is er onvoldoende kennis en zijn de arbeidsomstandigheden slecht.

Eyes on Animals heeft het kippenvangen meerdere malen gecontroleerd en videobeelden gemaakt. Na media-aandacht en veel overleg met de pluimvee-industrie zit er eindelijk schot in de zaak: er komt een verplichte cursus voor kippenvangers waarin dierenwelzijn een prominente rol speelt! Lees meer.

Uiteraard houden wij een vinger aan de pols en blijven wij het kippenvangen controleren.

Verbetering Nederlandse varkensslachterijen


Eyes on Animals bezoekt regelmatig slachterijen om te kijken waar het dierenwelzijn verbeterd kan worden.  Met succes! Op ons advies, dat tot stand is gekomen na overleg met de bekende etholoog Temple Grandin, heeft een slachterij in Gelderland een deel van de drijfroute aangepast. Hierdoor zijn er vlak voor de verdoving minder opstoppingen en zijn de varkens minder angstig. Bij een andere kleine slachterij in de provincie Utrecht betwijfelden onze inspecteurs of de varkens wel goed verdoofd waren. Op ons advies heeft de directeur daarom de verdovingsmethode aangepast. Lees meer.

Ook zijn wij in contact met een slachterij Hilckman in Nijmegen. Zij gaan een nieuwe slachterij bouwen en hebben ons gevraagd om advies over dierenwelzijn. Lees meer.

Succes paardencampagne EonA bij Tros Radar


Afgelopen maandag waren wij opnieuw te zien bij Tros Radar. Dit keer besteedde Radar aandacht aan het succes van onze paardencampagne. Naar aanleiding van ons onderzoeksrapport en de bijbehorende beelden, zijn supermarkten en snackfabrikanten massaal gestopt met de verkoop van paardenvlees uit Amerika, is er een Europees importverbod ingevoerd op paardenvlees uit Mexico en is het aantal slachtingen daardoor met 60% gedaald. Uitzending gemist? Bekijk deze hier alsnog!

Tot slot: wij hebben ons jaarverslag over 2014 afgerond. Benieuwd? Bekijk het jaarverslag hier.

Zonder uw hulp zouden wij ons inspectiewerk niet kunnen doen. Steun ons daarom met een bijdrage. Iedere gift, groot of klein, is hard nodig en zeer welkom! 


Deze nieuwsbrief is gesponsord door
Amsterdam House Hotel
www.amsterdamhouse.com

Als u zich wilt uitschrijven voor deze nieuwsbrief klik hier