WATCHING OUT NIEUWSBRIEF - OKTOBER 2015

Beste vrienden en donateurs,

Afgelopen maanden hebben wij inspecties uitgevoerd in Duitsland, Nederland en Turkije. Ook waren we in Brussel om te spreken over verbeteringen bij diertransport. Twee onderwerpen in het specifiek willen wij graag met u delen.

Bedreigingen op de paardenmarkt


Ieder jaar inspecteren onze teams de jaarlijkse paardenmarkten in Nederland.  In een paar jaar tijd hebben wij de paardenmarkten structureel verbeterd: er ligt volop hooi, de paarden krijgen water, de kermismuziek staat zachter, er zijn steeds meer groepshokken in plaats van strak aangebonden paarden. Daarnaast mogen ernstig zieke of gewonde dieren niet meer worden aangevoerd. Wie dat toch probeert krijgt een boete. We zijn blij met deze maatregelen. Toch willen wij dat de paardenmarkten verdwijnen. Paardenmarkten zijn eigenlijk feestjes voor de lokale bevolking, met kermis, drank en harde muziek. Het is simpelweg geen plek voor paarden. 

Vooral 's nachts heerst er op de paardenmarkten een grimmig sfeertje. Handelaren hebben gedronken en zitten niet te wachten op pottenkijkers. Afgelopen dinsdag waren wij 18 uur lang op de paardenmarkt in Zuidlaren. Midden in de nacht zagen wij hoe pony’s aan de staart uit een overbeladen truck werden getrokken. Ook waren er op dat moment twee dames van de internet community Piepvandaag.nl aanwezig. We probeerden de ruwe behandeling van de pony’s op camera vast te leggen, maar hier waren de veehandelaren duidelijk niet van gediend. Ze bedreigden ons en probeerden de camera uit onze handen te slaan. Gelukkig wisten we weg te komen. Het incident en onze bevindingen op de paardenmarkt veroorzaakten veel ophef.  We waren onder andere te zien op Omroep MAX en in Hart van Nederland. Ook verschenen er verschillende krantenartikelen, onder andere in het Dagblad van het Noorden en de Telegraaf.

Sommige handelaren lijken met intimidatie en bedreiging een sfeer te willen creëren waarin ze hun gang kunnen gaan. Maar Eyes on Animals laat zich niet bang maken. In tegendeel, we zullen onze inspecties juist intensiveren.

Slachterijen in Turkije


Ons team in Turkije, dat geleidt wordt door Asalet, is druk bezig geweest met het maken van een film over de essentie van Halal. De film focust zich op het belang van verdoving voor de slacht. Verdoving voor de slacht is namelijk Halal, mits deze omkeerbaar is. Maar de verschillende mogelijkheden om dieren te verdoven, zijn bij veel religieuze leiders onbekend. Asalet gaat daarom binnenkort naar Turkije om de film met verschillende religieuze leiders te bespreken. Want alleen met hun steun kan verdoving in slachterijen langzaam geaccepteerd worden.

Eyes on Animals hecht veel waarde aan een respectvolle, inhoudelijke en open discussie. Want alleen met de juiste informatie en wederzijds respect, willen en kunnen mensen van elkaar leren. We wensen Asalet heel veel succes!

Bekijk de film hier. (Let op! Schokkende beelden)

Directeur Eyes on Animals genomineerd
voor de VIVA award!


Lesley Moffat, de directeur van Eyes on Animals, is genomineerd voor de VIVA award!
VIVA heeft 400 powervrouwen genomineerd die uitblinken in hun vak. Omdat ze lef hebben, zich inzetten voor de zwakkeren of stemlozen in onze maatschappij of hun bijzondere dromen weten waar te maken. Vind jij net als wij dat Lesley deze award dubbel en dwars verdient? Brengt dan nu je stem uit via de website: http://www.viva400.nl/wereldverbeteraars/lesley-moffat/

Zonder uw hulp zouden wij ons inspectiewerk niet kunnen doen. Steun ons daarom met een bijdrage. Iedere gift, groot of klein, is hard nodig en zeer welkom!


Deze nieuwsbrief is gesponsord door
Amsterdam House Hotel
www.amsterdamhouse.com

Als u zich wilt uitschrijven voor deze nieuwsbrief klik hier