Beste vrienden, sympathisanten en donateurs,

Als inspecteur is het soms nodig om je emoties uit te zetten. Maar er zijn soms momenten dat dit je niet lukt. Vorige week was zo’n moment. Samen met mijn collega Margreet bezocht ik een geitenbokjes-mesterij. We wisten wel dat dit een schimmige wereld is: bokjes zijn een afvalproduct van de melkgeitenhouderij. Doordat ze weinig opleveren, is de zorg minimaal en de sterfte torenhoog.

Wat we aantroffen was echter te gruwelijk voor woorden: dode, levende en zeer verzwakte bokjes lagen in hoopjes bij elkaar. In de gang stond een grote ton tot de nok toe gevuld met dode bokjes. Ik stond te trillen op mijn benen. De bokjes die mij met grote onschuldig blauwe ogen aankeken en zacht mekkerden, zal ik nooit meer vergeten. Nog maar net geboren en nu al zoveel onrecht aangedaan.

We hebben direct de NVWA gealarmeerd en deze was twee uur later ter plekke. Om verder lijden te voorkomen, zijn verschillende doodzieke bokjes onmiddellijk geëuthanaseerd. Ook is er een strafrechtelijk onderzoek gestart.

De situatie die wij aantroffen, is echter geen uitzondering. De NVWA heeft – mede naar aanleiding van onze bevindingen – controles uitgevoerd bij alle bokkenmesterijen in Nederland. Wat blijkt? Op de helft van de bokkenmesterijen is de situatie schrijnend. De bedrijven zijn gesommeerd dierenwelzijn per direct te verbeteren, of hebben meteen een boete gehad.

Super goed natuurlijk dat de NVWA streng optreedt. Maar ik kan de gedachte niet van me afzetten dat ik de nog levende bokjes eigenlijk allemaal mee had moeten nemen. Natuurlijk, daar krijg je problemen mee. Maar dan waren ze in ieder geval wel in goede handen geweest. 

Ik ben dankbaar voor de steun en bemoedigende woorden die wij ontvangen. Ze maken het mogelijk dat wij dit soort inspecties kunnen blijven uitvoeren. Want ze zijn hard nodig. Heel hard.

Eyes on Animals
IBAN: NL73TRIO0212364219 | BIC: TRIONL2U
Triodos Bank, Zeist

Heel veel dank voor jullie steun,

Madelaine

0
Kijken