Goed Nieuwsbrief september 2017

---

Doorbraak in Turkije

Eén van grootste misstanden in Turkse slachterijen is het levend ophangen van runderen. Ze worden in een box met kantelvloer gezet, ten val gebracht en levend opgetakeld aan één poot. Eyes on Animals wist Helmaks, een grote Turkse producent van slachthuisapparatuur, ervan te overtuigen deze wrede boxen met kantelvloeren niet meer te verkopen. Samen met een Belgisch bedrijf ontwikkelde Helmaks een nieuwe box – waarin runderen rechtop kunnen blijven staan en dus niet worden opgehangen. In september zal de allereerste slachterij in Turkije met deze box gaan werken. Het begin van het einde aan een gruwelijke praktijk. Natuurlijk is het leed in Turkse slachterijen nog steeds enorm groot. Zo worden runderen bijvoorbeeld onverdoofd geslacht. Maar we werken er keihard aan om ook dit stap voor stap te veranderen!

---

Verscherpt toezicht bokkenmesterijen

Eerder dit jaar inspecteerden wij een bokkenmesterij waar het flink mis was. Hart van NederlandOmroep Brabant en diverse blogs besteedden er aandacht aan. Onze bevindingen hebben er toe geleid dat alle bokkenmesterijen in Nederland onder verscherpt toezicht staan bij de overheid, politiek en de NVWA. Ook zijn er boetes uitgedeeld en moet de geitensector met een verbeterplan komen. Uiteraard houden wij vinger aan de pols – en zetten wij onze inspecties voort. 

---

Aandacht voor dierenleed bij stalbrand

In de afgelopen weken zijn tienduizenden dieren omgekomen bij stalbranden. Gestikt, levend verbrand of geëuthanaseerd na een lange lijdensweg. Onze inspecteur Madelaine Looije studeerde enkele jaren geleden af op het onderwerp ‘Brand in veestallen’ en sprak voor haar scriptie met vele boeren en dierenartsen die een brand hebben meegemaakt. Ook zijn we vaak ter plekke tijdens of na een stalbrand.

De afgelopen weken zijn we geïnterviewd door EénVandaag, Omroep Gelderland, een journalist van het brandweermagazine 112 en waren we gastspreker bij het populaire ochtendprogramma De Nieuwsshow, te horen op Radio 1. Veelbelovend nieuws: staatssecretaris Van Dam heeft aangegeven de brandveiligheidsregels voor oudere stallen te willen verscherpen.

Bekijk hier de videobeelden en foto’s die we samen met fotograaf Jack Tummers vastlegden na recente stalbranden in Erichem, Agelo en Swifterbant.

---

€ 2.000 opgehaald voor project in Ghana

Niet alleen in Turkije hebben de runderen onze hulp nodig. Ook in Ghana wordt bij dieren zonder verdoving de keel doorgesneden en is de weg naar de slachtplaats een lange lijdensweg. Dankzij uw hulp hebben wij bijna € 2.000 euro opgehaald om in Ghana slachterijmedewerkers te gaan trainen! Helpt u ons mee ons streefbedrag van € 6.000 te halen? Doneer dan via: https://www.geef.nl/actie/maak-verschil-voor-dieren-in-ghanese-slachteri

En vergeet niet onze crowdfundingsactie te delen op Facebook, Twitter of via de mail!

---

Varkensslachterij verbetert dierenwelzijn

Op advies van Eyes on Animals heeft een slachterij in Oost Nederland een aantal belangrijke dierenwelzijnsaanpassingen gedaan. Zo is de verdovingsbox aangepast, is er een extra medewerker aangesteld om de stress bij het opdrijven te verminderen en wordt er geen elektrische prikker meer gebruikt. Ook is de slachterij bezig om het licht in de slachterij te verbeteren, zodat dieren minder bang zijn om naar de verdover te lopen. We zijn enorm blij met deze aanpassingen – want voorheen was het welzijn van de varkens in deze slachterij echt onvoldoende. Gelukkig stond het bedrijf open voor ons advies en zijn ze ook zelf erg blij met de aanpassingen. 

---

Zonder uw hulp zouden wij ons inspectiewerk niet kunnen doen. Iedere gift, groot of klein, is hard nodig en zeer welkom!

IBAN: NL73TRIO0212364219

0
Kijken