Beste donateurs en vrienden,

We zijn net terug uit Ghana waar we samen met de lokale inspectie-organisatie WACPAW en verdovingsexpert Dr. Fuseini dierenwelzijnstrainingen hebben gegeven aan meer dan 150 slachters, transporteurs en agrarische studenten. Ook hebben we slachterijen en veemarkten bezocht – voor direct advies en hulp aan dieren in nood. 

Het dierenleed dat we in Ghana gezien hebben, staat voor eeuwig op ons netvlies gebrand. De totaal uitgeputte runderen die aan hun gebroken staarten werden voortgetrokken, de runderen die de veewagen werden opgeslagen en keer op keer in elkaar zakten… de dieren die een minutenlange doodstrijd voerden nadat hun hals werd doorgesneden en de geitjes die aan hun oren en poten van de trucks af werden gesmeten... De angst en pijn die deze dieren moeten doorstaan, is niet te bevatten.

Maar we hebben ook hoop. Ons bezoek aan Ghana heeft mensen wakker geschud en concrete resultaten opgeleverd.

RESULTATEN

In Ghanese slachterijen wordt bij dieren zonder verdoving de keel doorgesneden. We hebben daarom vier verdovingspistolen en 8000 cartridges naar Ghana laten overvliegen. De verdovingspistolen zijn geschonken aan de Agrarische Universiteit in Kaapse Kust en de Universiteit voor ontwikkelingsstudies in Tamale. Beide universiteiten beschikken over een slachterij waar dagelijks vele dieren worden gedood. De verdovingspistolen zijn per direct ingezet om de dieren voor de slacht te verdoven en slachters te trainen hun dieren te verdoven. 

De slachterij in Tamale, waar de slacht één groot drama is, gaat het ontwerp van de slachtplaats rigoureus aanpassen. Hierdoor hoeven levende dieren niet meer door de slachterij gesleept te worden en worden dieren sneller uit hun lijden verlost. Ook zal de afvoerput bij de ingang van de slachterij, waar dieren invallen en poten breken, dicht worden gemaakt.

Bij de slachterij in Kaapse Kust verloren dieren pas na een lange doodstrijd het bewustzijn. De mes waarmee hun keel werd doorgesneden was niet scherp genoeg en de keelwond maakte contact met de grond. Dit bemoeilijkt het uitbloeden en veroorzaakt bovendien ongelofelijk veel pijn. Ook moesten de dieren – terwijl ze al vastgebonden op de slachtplaats lagen – nog minutenlang wachten omdat de slachter nog zijn messen moest slijpen. Verder zagen we ook dat er slachthandelingen werden verricht bij dieren die nog bewustzijn hadden. We hebben de slachterij overtuigd scherpere messen te gebruiken, dieren pas naar de slachtplaats te brengen als de slachter klaar is om te snijden, het bewustzijn van de dieren te controleren voordat er verdere handelingen worden verricht en een v-vormige tafel te gebruiken om schapen en geiten te fixeren – zodat de keelwond niet in contact komt met de grond.

We hebben de veemarkt in Tamale geadviseerd om twee laadplatforms te bouwen voor de veewagens, zodat dieren zelf de truck in kunnen lopen. Tot nu toe worden dieren met veel geweld de veewagen ingeslagen, getrokken en getild. Ook willen we dat de dieren permanent beschikking hebben over water en dat er een aparte en rustige ruimte wordt gemaakt voor gewonde en verzwakte dieren. WACPAW gaat hiermee aan de slag.

We zijn opgelucht en trots dat we samen met de geweldige mensen van WACPAW en Dr. Fuseini een aantal concrete stappen hebben kunnen zetten voor meer dierenwelzijn in Ghana. Maar we realiseren ons ook dat structurele dierenwelzijnsverbeteringen alleen mogelijk zijn als we ons erin vastbijten en regelmatig controles uitvoeren. WACPAW zal er de komende maanden op toezien dat slachterijen, veemarkten en transporteurs daadwerkelijk in actie komen. Eyes on Animals zal hen op afstand adviseren en in 2018 opnieuw een bezoek brengen aan Ghana.

Wij willen jullie, onze donateurs, enorm bedanken. Dankzij jullie financiële en emotionele steun kon ons team naar Ghana om de misstanden vast te leggen, advies te geven en hulp te bieden.

Om ons project in Ghana verder te continueren, kunnen we alle extra donaties heel goed gebruiken. Zo willen we graag nog meer verdoofpistolen aanschaffen, zodat meer slachterijen kunnen gaan starten met het verdoven van hun dieren. Ook willen we ons werk in Ghana uitbreiden naar meer slachterijen en veemarkten. Help je mee?

Ja, ik help de dieren in Ghana

IBAN: NL73TRIO0212364219 

Alvast veel dank en lieve groet, ook namens Dr. Fuseini en het team van WACPAW,

Lesley en Madelaine

Abdul-Rahman Safian, Executive Director WACPAW:
"WACPAW is grateful to EonA for the recent training of Ghanaian academics, slaughter operatives, veterinarians and other stakeholders in the meat industry. The training and provision of captive bolt guns has resulted in a number of abattoirs now stunning animals before killing them. What a change this makes!”

0
Kijken