Goed Nieuwsbrief mei 2017

Beste donateurs en sympathisanten,

Eyes on Animals was de afgelopen weken veel in het nieuws. We spraken over misstanden in Nederlandse slachterijen, de wrede handel in Zuid-Amerikaanse paarden en de slacht van hoogdrachtige melkkoeien. Daarnaast zorgden we ervoor dat overtredende veetransporteurs werden beboet en komt er cameratoezicht in alle Nederlandse slachthuizen!

---

Poolse varkenstransporteur moet voor de rechter verschijnen

Een Poolse varkenstransporteur moet - naar aanleiding van klachten van Eyes on Animals en AWF|TSB - voor de rechter verschijnen. De transporteur werd twee keer door ons gecontroleerd. De eerste keer waren er verschillende zieke varkens aan boord, waaronder een varken met een uitstulping te grootte van een skippybal, een varken met ademhalingsproblemen en een varken met een prolaps. Bij de tweede controle waren er verschillende compartimenten zwaar overbeladen.

---

EonA bij RADAR over wrede paardenhandel

Begin april was onze directeur Lesley Moffat opnieuw bij RADAR te gast om te spreken over onze recente inspecties in Zuid-Amerika, waar paarden op afschuwelijke wijze vervoerd en geslacht worden. Hoewel supermarkten – naar aanleiding van onze beelden in 2014 – nagenoeg geen Zuid-Amerikaans paardenvlees meer verkopen, zit het vlees nog steeds verborgen in andere producten. Meer weten? Kijk de uitzending hier terug!

---

Slacht hoogdrachtige koeien

Om de mestproductie terug te dringen, worden momenteel veel koeien geslacht. Want: hoe minder koeien, hoe minder mest. Wat veel mensen echter niet weten is dat veel van deze koeien drachtig zijn. Pas als een koe meer dan 8 maanden drachtig is (90%) mag zij niet meer vervoerd worden. Maar zelfs deze regel wordt regelmatig overtreden. Dit blijkt uit overheidsgegevens, opgevraagd door Eyes on Animals door middel van een WOB verzoek. Het Algemeen Dagblad publiceerde er deze maand een artikel over. Lees het artikel hier. De NVWA heeft ons laten weten dat ze hun handhavingsbeleid gaan aanpassen.

---

Aan tafel bij Pauw over misstanden in Nederlandse slachterijen

Naar aanleiding van het slachthuisschandaal in Tielt was onze inspecteur Madelaine Looije op 31 maart te gast bij Pauw om te spreken over ons werk in Nederlandse slachterijen. Want hoeveel beter gaat het eigenlijk in Nederland? Bekijk de uitzending hier terug!

---

Cameratoezicht in Nederlandse slachterijen verplicht

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met verplicht cameratoezicht in Nederlandse slachterijen. Dit naar aanleiding van undercover beelden uit slachthuis Tielt, die vorige maand gepubliceerd werden door Animal Rights. Op advies van Eyes on Animals werken in Nederland en Duitsland al een aantal slachterijen met cameratoezicht. Dat dit nu voor alle slachterijen verplicht zal worden, is een grote doorbraak! Maar om het lijden van dieren te verminderen, zullen de beelden uiteraard wel bekeken én gebruikt moeten worden. Eyes on Animals gaat zich hiervoor inzetten!

---

Boete voor pluimvee-transporteur en organisator

Afgelopen zomer controleerde Eyes on Animals de aanvoer bij een grote kippenslachterij in de provincie Utrecht. We zagen pluimveetrucks urenlang in de zon staan waardoor kippen letterlijk stierven van de hitte. De directeur weigerde om met ons te spreken. We hebben daarom direct een klacht ingediend bij de NVWA. Naar aanleiding hiervan zijn er maatregelen genomen tegen zowel de pluimveetransporteur als een handelaar, omdat ze de kippen onvoldoende hadden beschermd tegen de hitte.

---

De komende maanden gaan wij extra slachterijen, veetransporten en veemarkten controleren. Hoe meer budget wij hebben, hoe meer controles we kunnen uitvoeren. Helpt u mee?

Het Eyes on Animals team

IBAN: NL73TRIO0212364219

---

Volg ons ook op Facebook en Twitter voor het laatste inspectienieuws!

0
Kijken