GOED NIEUWSBRIEF MEI 2015

Toen wij in 2013 voor de eerst keer Turkse slachterijen bezochten, kwamen wij verslagen terug. De behandeling van de dieren was afschuwelijk en het gebrek aan kennis stuitend. Sindsdien gaan we samen met AWF drie keer per jaar naar Turkije en zetten we onze praktische kennis in om het dierenleed te verminderen.
Afgelopen maand waren we opnieuw in Turkije. Maar deze keer kwamen we terug met hoop: slachterijen waren aan de slag gegaan met onze aanbevelingen en het dierenleed was zichtbaar verminderd!

Minder dierenleed bij slachterij Baskent in Ankara

Slachterij Baskent heeft na ons bezoek in oktober 2014 verschillende aanbevelingen doorgevoerd:

1. Omdat runderen moeite hebben om diepte in te schatten, kunnen ze al bang zijn voor iets onschuldigs als een schaduw op de vloer, of een emmer naast de drijfgang. Deze angst kan ervoor zorgen dat de runderen niet verder durven te lopen. Op ons advies zijn de zijkanten van de drijfgang daarom dichtgemaakt, zodat schaduwvorming voorkomen wordt en de runderen niet worden afgeleid door onbekende voorwerpen naast de drijfgang. Hierdoor zijn de runderen minder angstig, lopen ze beter door en zullen medewerkers de dieren minder opjagen of pijn doen.

                      VOOR                                                     NA

The great forest

2. Er is een dak gebouwd boven de wachtruimte. Dit dak beschermt de runderen tegen de regen en de zon, maar voorkomt bovendien de vorming van schaduw op de grond (waar runderen bang voor zijn).

                      VOOR                                                     NA

The great forest

3. Runderen hebben, net als veel andere zoogdieren, de voorkeur om naar een lichte ruimte te lopen. De fixeerbox (hierin worden runderen vlak voor het doden vastgezet) stond echter in een donkere ruimte, waardoor de runderen deze niet durfden te betreden. Tijdens ons vorige bezoek zagen we hoe runderen met elektrische schokken of door het draaien van de staart gedwongen werden de fixeerbox te betreden. Op advies van Eyes on Animals is de fixeerbox nu verlicht, waardoor de angst en het dierenleed vlak voor de fixeerbox sterk is verminderd.

                               VOOR                                                       NA


4. Tijdens ons vorige bezoek zagen wij dat runderen elkaar tijdens het wachten besprongen, hierbij uitgleden en ernstige verwondingen opliepen. Er zijn nu hekken boven de drijfgang bevestigd, waardoor de runderen elkaar niet meer kunnen bespringen.


                            VOOR                                                          NA

Verbeteringen bij slachterij Kurucay in Bolu

Bij ons vorig bezoek aan slachterij Kurucay zagen we hoe runderen levend omhoog werden getakeld en soms minutenlang met hun volledige gewicht aan één been boven de grond hingen. Het deels optakelen van levende runderen is een pijnlijke, maar helaas gangbare praktijk in Turkije. Dat de dieren hierbij de grond niet meer kunnen raken, is nog wreder. We waren blij om te zien dat deze slachterij enige aanpassingen heeft gedaan.

1. Runderen worden niet meer volledig opgetakeld. De kop, schouder en zijkant blijven op de grond, waardoor de pijn bij het optakelen van de runderen enigszins verminderd wordt.


                      VOOR                                                 NA

The great forest

2. De zijkanten van de drijfgangen zijn dichtgemaakt, waardoor schaduwvorming en afleiding door onbekende voorwerpen naast de drijfgang, voorkomen wordt. Hierdoor zijn de runderen minder angstig, lopen ze beter door en zullen medewerkers de dieren minder snel opjagen of pijn doen.


                      VOOR                                                       NA

The great forest

EonA helpt Turkse autoriteiten welzijn in slachterijen te verbeteren

Het Turkse Ministerie van Landbouw heeft besloten om onze dierenwelzijnsbrochure voor slachterijen te versturen naar alle slachterijen in Turkije. Daarnaast ontvangt Eyes on Animals deze maand een groep afgevaardigden van het Turkse Ministerie van Landbouw. Ze willen graag de 'best practices' van Nederlandse en Belgische slachthuizen bekijken en mogelijk toepassen in Turkse slachthuizen.

The great forest

EonA/AWF organiseert congres over dierenwelzijnsverbeteringen bij slacht

In april organiseerde EonA samen met AWF voor de 2e keer een congres voor dierenartsen, vleesfabrikanten en slachterijmedewerkers. Dit keer in Ankara. Het congres werd bezocht door meer dan 100 mensen. Er waren sprekers uit Israël, Groot-Brittannië, Australië en België. Diverse thema’s kwamen aan bod, waaronder diergedrag, afname van vleeskwaliteit door slecht dierenwelzijn en het wel of niet verdoven voor de slacht. De sfeer was prettig en het publiek, waaronder ook enkele religieuze leiders, discussieerde enthousiast mee.

Ga voor mee informatie over het congres naar onze website

Eyes on Animals waakt over de dieren in de voedsel-industrie. Dit kan alleen met steun van onze donateurs. Mogen wij ook op u rekenen?


Deze Goed Nieuwsbrief werd gesponsord door FOKA Superstore
Uw specialist in fotocamera’s, televisies en audio & video apparatuur
www.foka.nl

Als u zich wilt uitschrijven voor deze nieuwsbrief klik hier