GOED NIEUWSBRIEF - PAARDENSPECIAL

Al jarenlang zet Eyes on Animals zich in voor een betere bescherming van paarden. We deden grootschalig onderzoek naar de slacht- en transportomstandigheden van paarden in Latijns- en Noord Amerika en zagen afschuwelijke taferelen. Ook zijn we regelmatig te vinden op Nederlandse paardenmarkten, want ook hier zijn we helaas hard nodig. Met deze nieuwsbrief willen we u graag op de hoogte brengen van de successen die we – dankzij de steun van onze donateurs – voor elkaar hebben gekregen!

Paardenleed in Amerika fors afgenomenHet onderzoekrapport van Eyes on Animals en collega-organisaties AWF, TBS Zurich en AA USA naar de slacht- en transportomstandigheden van paarden in Noord, Centraal en Zuid-Amerika leidde tot een EU-importverbod van paardenvlees uit Mexico. Sindsdien is het aantal slachtingen in Mexico met 60% gedaald, zijn er 93 slachthuis medewerkers ontslagen, is er een slachthuis gesloten en zijn de andere twee slachthuizen fors gekrompen. Ook is de export van Argentijns paardenvlees naar Nederland met meer dan 60% gedaald.

Supermarkten en snackleveranciers stoppen verkoop Amerikaans paardenvleesRecent heeft Jumbo ons laten weten dat zij – naar aanleiding van onze rapportage in Tros Radar – volledig is gestopt met de verkoop van paardenvlees uit Argentinië. Een klein deel van het paardenvlees komt nog uit Uruguay, maar zodra er een alternatieve Europese leverancier wordt gevonden, zal Jumbo ook hier mee stoppen. Ook Albert Heijn heeft aangegeven te zijn gestopt met de verkoop van paardenvlees uit Argentinië. Wel verkopen ze nog steeds paardenworst uit Uruguay, maar ze overwegen om ook dit veranderen. Coop en Deen zijn vorig jaar al volledig gestopt met de verkoop van paardenvlees, direct na onze rapportage in Tros Radar. Ook in de snacks van Mora zit inmiddels geen paardenvlees meer. Ad van Geloven heeft voor een deel van haar snacks het Amerikaanse paardenvlees vervangen voor Europees paardenvlees. Haar doel is om dit uiteindelijk voor alle snacks te realiseren.

Strengere regels voor dierenwelzijn paardenmarkten


De drie gemeenten met de grootste paardenmarken, Zuidlaren, Hedel en Elst, gaan strengere regels voor paardenmarkten opstellen. Dit betekent dat paarden niet meer langer dan 8 uur op de paardenmarkt mogen staan. Dit is een grote welzijnswinst voor duizenden paarden! Traditioneel worden paarden namelijk net na middernacht aangevoerd en staan zij tot het einde van de volgende middag op de markt. Veel paarden zijn aan het einde van de dag dan ook ernstig uitgeput en gestrest.
Al jarenlang zet Eyes on Animals zich in voor een betere bescherming van paarden op deze drie markten. We spreken regelmatig met de marktorganisaties en de NVWA, sturen onze inspectierapporten (ook naar politici) en lobbyen voor strengere regelgeving. Dit leidde tot grote verbeteringen, zoals meer aanbod van water en hooi, strenger toezicht, minder mishandeling, meer bescherming tegen (kermis)geluid en veiligere aanbindfaciliteiten.
Eén groot punt van zorg was nog niet ingewilligd: dat paarden minder lang op de markt staan. Nu deze drie gemeentes samen strengere regels voor dierenwelzijn gaan, wordt deze wens alsnog werkelijkheid!

Komende herfst gaan de inspecteurs van Eyes on Animals uiteraard weer naar de jaarlijkse paardenmarkten toe! 

Eyes on Animals waakt over de dieren in de voedsel-industrie. Dit kan alleen met steun van onze donateurs. Mogen wij ook op u rekenen?


Deze Goed Nieuwsbrief werd gesponsord door FOKA Superstore
Uw specialist in fotocamera’s, televisies en audio & video apparatuur
www.foka.nl

Als u zich wilt uitschrijven voor deze nieuwsbrief klik hier