GOED NIEUWSBRIEF - DECEMBER 2015

Beste donateurs en vrienden,

De rapportage van EĆ©nVandaag over het transport van kalveren heeft grote indruk gemaakt. Met ingang van maandag, nog geen twee weken na de uitzending, is de export van kalveren over lange afstand verboden! De beelden, waarop te zien is hoe jonge kalfjes uitgedroogd en verzwakt op de kalverenmesterij aankomen, werden gemaakt door Eyes on Animals in opdracht van de Dierenbescherming.Bekijk hier de compilatiefilm van het transport van jonge kalveren

De NVWA, die het verbod heeft ingesteld, geeft aan dat er voor de kalveren geen geschikte drinkwatersystemen aanwezig zijn op de veewagens. Hierdoor wordt er gehandeld in strijd met EU-wetgeving en is het welzijn van de kalveren ernstig in het geding.

Eyes on Animals is blij met de stevige uitspraak van de NVWA. Al jarenlang hebben we de autoriteiten, waaronder de NVWA,  erop gewezen dat er bij kalverentransporten grote misstanden plaatsvinden. Zo worden rusttijden vaak niet gerespecteerd, zijn watersystemen ongeschikt en hebben de kalfjes onvoldoende weerstand om met de transportstress om te gaan. Door de beelden en onze herhaaldelijke inspectierapporten lijkt de NVWA nu eindelijk in actie te komen.

Vooralsnog geldt het verbod alleen op de export van kalveren. Omdat bij de import van kalveren precies dezelfde problemen voorkomen, hoopt Eyes on Animals dat het verbod ook snel gaat gelden voor de import van kalveren.

Helpt u ons mee om het welzijn van dieren tijdens transport te controleren? Steun ons dan met een bijdrage!


Vriendelijke groet,

Het team van Eyes on Animals


Als u zich wilt uitschrijven voor deze nieuwsbrief klik hier