G+FBLITWYT


Goed Nieuwsbrief April 2015

Welzijnsverbetering voor melkkoeien
in slachterij VION Tilburg


Het slachten van dieren is nooit goed nieuws. Maar zolang het gebeurt, eisen wij dat het humaan gebeurt. Regelmatig inspecteren wij slachterijen en lukt het ons om de managers ervan te overtuigen dat het beter kan én moet.

Zo waren we enkele maanden terug bij een slachterij in Tilburg waar uitgemolken koeien worden geslacht. De fixeerbox, waarin koeien worden vastgezet voordat zij verdoofd worden, bleek voor sommige koeien te klein. Hierdoor kregen de koeien de deur van de box tegen zich aan, wat leidde tot valpartijen, pijn, verwondingen en veel stress.

De managers van de slachterij erkenden het probleem. De fixeerbox was al 20 jaar oud en niet meer up to date. Zo is de Holstein melkkoe veel langer en hoger dan 20 jaar geleden als gevolg van genetische selectie.

Op ons advies heeft de slachterij in Tilburg afgelopen week een nieuwe fixeerbox geïnstalleerd. Hiermee wordt een hoop onnodig leed bij koeien voorkomen!

Kalverenslachterij EKRO belooft verbeteringen


Na een bezoek van ons inspectieteam heeft EKRO beloofd de volgende verbeteringen door te voeren in hun kalverenslachterij:

1. Er worden rubberen onderdelen aan het hekwerk bevestigd, zodat de hekken – bij sluiten en openen – minder geluid maken. Kalveren zijn namelijk zeer angstig voor harde geluiden.

2. Ook het sissende geluid van het hydraulische openingssysteem van de fixeerbox zal worden verminderd.

3. Er komt een ‘kijkopening’ in de fixeerbox, zodat de kalveren minder angstig zijn om de fixeerbox te betreden. Kalveren zijn namelijk heel bang om een donkere ruimte/doodlopende weg te betreden.

4. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om muziek af te spelen in de wachtruimte voor de kalveren. Uit divers onderzoek blijkt namelijk dat muziek een rustgevende werking heeft op dieren.

Sloveense Ministerie leidt transporteurs op
met brochure EonA/AWF


Eyes on Animals heeft speciaal voor veetransporteurs een brochure ontwikkeld waarin zij allerlei tips kunnen vinden om het welzijn van hun dieren tijdens transport te verbeteren. Het Sloveense Ministerie van Landbouw is dusdanig onder de indruk van onze brochure dat zij besloten heeft deze te gaan gebruiken voor het geven van trainingen aan haar transporteurs.  Zo verspreidt onze praktijkkennis zich over de hele wereld!

Bekijk hier de brochure “Tips voor Truckers”

Eyes on Animals waakt over de dieren in de voedsel-industrie. Dit kan alleen met steun van onze donateurs. Mogen wij ook op u rekenen?


Deze Goed Nieuwsbrief werd gesponsord door FOKA Superstore
Uw specialist in fotocamera’s, televisies en audio & video apparatuur
www.foka.nl

Click here if you want to unsubscribe from this newsletter