G+FBLITWYTEyes on Animals Goed Nieuwsbrief

oktober 2014

Eyes on Animals kan dit belangrijke werk niet doen zonder financiĆ«le steun. Help ons om ons werk voort te zetten, word donateur!

Deze Goed Nieuwsbrief is gesponsord door de Amsterdam Bag Company (A.B.C.). A.B.C. verkoopt kunstlederen damestassen van hoge kwaliteit.

Website: www.amsterdambagcompany.com

Goed nieuws tijdens ons tweedaagse seminar in Turkije

Afgelopen weekend organiseerde Eyes on Animals samen met Animal Welfare Foundation en de 'student veterinarian club' van de universiteit van Istanbul een tweedaags seminar in Turkije onder de naam 'How to Reduce Suffering During Slaughter'. Voor dit seminar nodigden we managers en dierenartsen van slachthuizen uit, evenals producenten van slachthuisapparatuur, vleesbedrijven en supermarkten. Allemaal partijen die verantwoordelijk zijn voor het lage niveau van dierenwelzijn in de Turkse slachthuizen op dit moment, maar tegelijkertijd partijen die de mogelijkheid hebben veranderingen tot stand te brengen. Het seminar trok meer dan 100 bezoekers!

Behalve dat we zeer tevreden zijn over de opkomst en het enthousiasme van de bezoekers, hebben we nog meer positiefs te melden: tijdens het seminar vernamen we dat het Et Pinar slachthuis als eerste slachthuis in Turkije heeft besloten om dieren die niet meer op hun benen kunnen staan direct na aankomst uit hun lijden te verlossen met behulp van een verdovingspistool. In Turkije is het gebruikelijk dat ernstig zieke en gewonde dieren bij hun volle bewustzijn het slachthuis in gesleept worden om daar volgens de gangbare procedure te worden geslacht. Het besluit van het Et Pinar slachthuis om hiervan af te wijken is een belangrijke eerste stap naar een verbetering van het dierenwelzijn in Turkse slachthuizen. We hopen dat meer slachthuizen het voorbeeld van Et Pinar snel zullen volgen!

Lees hier meer over het seminar

Verdere verbeteringen veemarkt Leeuwarden

Op 10 oktober hadden we een ontmoeting met enkele bestuursleden en de veearts van de veemarkt te Leeuwarden. Doel van de bijeenkomst was om over ons meest recente bezoek aan de koeienmarkt te praten en te kijken of we gezamenlijk verdere verbeteringen konden realiseren. De markt stemde in met alle drie de suggesties die wij deden: 1) aanpassing van het laadperron zodat de hellingshoek minder steil wordt, 2) installatie van cameratoezicht bij de losplaats, en 3) het zorgen voor extra ventilatie.

Lees verder

Vion slachthuis past na bezoek EonA 'restraint box' aan
We hebben al meerdere malen een bezoek gebracht aan het runderslachthuis van Vion in Brabant. Dit slachthuis is altijd bereid om ons te ontvangen en rond te leiden, en staat open voor het uitwisselen en delen van kennis. Bij ons meest recente bezoek deze zomer constateerden we dat hun 'restraint box' voor sommige koeien die die dag werden verdoofd en geslacht te kort was. Gevolg was dat de deur van de box tegen hun achterzijde aan sloeg. Wat bleek? De restraint box was al 15 jaar oud en door genetische selectie en betere voeding zijn koeien gemiddeld langer geworden. We adviseerden Vion onmiddelijk om te investeren in een langere box en onlangs liet het slachthuis ons weten de box met 20 centimeter te hebben verlengd en te hebben voorzien van een nieuwe vloer.

Het is belangrijk dat Eyes on Animals zich regelmatig op de werkvloer begeeft om dit soort zaken op te merken en om het management scherp te houden!

Eyes on Animals op 10 november in uitzending Radar
Op maandag 10 november is Eyes on Animals opnieuw te gast in consumentenprogramma Radar. Twee van onze inspecteurs zullen dit keer uitleg geven over ons project ter bevordering van een diervriendelijker vorm van het houden van melkvee. Het programma wordt om 20.30 uur uitgezonden op NPO 1. We hopen dat jullie zullen kijken!

Klik hier als je je wilt afmelden voor deze nieuwsbrief